Fastlåste konflikter
Alt for ofte gentager diskussioner og skænderier sig selv, og vi får ikke noget ud af dem. Vi hører ikke modparten, og modparten hører ikke os.
Løsningen findes
Har du prøvet at sætte dig i en anden persons sted?
Altså, en person som du virkelig er irriteret på og som får dig til at reagere. Har du prøvet at mærke og tænke som den anden person, og så se på dig selv med hans eller hendes øjne?
Nogle gange kan vi blive så fastlåst i vores opfattelser af andre mennesker og hvad det gør, at det gør konflikter meget besværlige at løse.
Vi reagerer på, hvad det er de gør og siger, vi tolker det med vores egne farvede briller. Der tillægger den anden en hel masse som måske ikke har meget hold i virkeligheden.
Vi tolker på modparten i stedet for at se, hvad der faktisk bliver sagt og gjort.
En god, men også udfordrende metode for at løse konflikter kan være at prøve at tænke og se som den anden.
Hvordan er det lige at være tante Olga til familiefesten når hun kommer med de spydige og sårende kommentarer? Hvad er det en kollega tænker og føler, når de konstant kritiserer vores arbejde? Hvad er det lige der foregår indeni partneren når han trækker sig og vender den kolde skulder til?
Vi kender som regel folk meget bedre end vi selv tror. Øvelser hvor du sætter dig i den andens sted, hvor du mærker og føler som de gør i en given situation, kan give dyb indsigt som kan hjælpe dig med at løse konflikten.
Kan du være ærlig?
Det kræver ærlighed overfor sig selv, at kunne se at det man gør kan tolkes på mange måder, og så en portion mod at indrømme for sig selv at jo, måske modparten har ret. Eller i det mindste, deres synspunkt og tolkning er validt.
Om ikke andet, så vil det at kunne se og mærke tingene fra modpartens vinkel åbne op for alternative måder at komme ud af hårdknuder på.